Peking – Kiina :: Matkaopas Kiinan pääkaupunkiin, Pekingiin

pieni matkaopas

Nähtävyydet

KiinanmuuriEipä ole maailmassa kovin montaa kaupunkia, jossa olisi edes lähellekään niin paljon nähtävää ja koettavaa, kuin on Pekingissä. Kaupungissa on lumoavia ja historiallisesti kiinnostavia rakennuksia ja paikkoja niin paljon, että osa niistä jää ihan varmasti pois tavallisen turistin nähtävyyslistalta ihan pelkästään ajan rajallisuuden vuoksi. Tutustumisen arvoisiin nähtävyyksiin on siis ehdottomasti tutustuttava jo ennen matkaa, jotta osaa poimia ne paikat, jotka eniten itseä kiinnostavat. Alla esittelemme otteita ja vinkkejä Pekingin monipuolisesta tarjonnasta. Muista ehdottomasti myös Kiinan muuri, jonne on Pekingistä vähän reilut sata kilometriä.

Beijingin luonnontieteellinen museo

Luonnontieteellinen museoMuseo sijaitsee kaupungin eteläpuolella, Taivaan temppelin läheisyydessä. Museo jakautuu paleontologian, zoologian, kasvitieteiden ja antropologian osastoihin, siellä on myös varsinkin lapsien mieleen oleva dinosaurusmaailma. Museon ehkä joidenkin mielestä karmivinta antia edustaa osasto, jossa on kokoelma säilöttyjä ihmisruumiita ja sikiöitä, jotka kelluvat palsamoituina sinisessä nesteessä. Aika riipivää, varsinkin herkimmille tapauksille ja lapsille.

Kesäpalatsi

Kesäpalatsi PekingKesäpalatsi on vanha keisarillinen lomapaikka noin 12 kilometrin päässä Pekingin keskustasta. Sinne pääsee esimerkiksi hyppäämällä metron kyytiin. Itse palatsin alue on lähes 300 hehtaarin suuruinen ja se on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat keisarilliset palatsit, Pitkän iän kukkula sekä Kunming -järvi. Alueella on myös Harmonisten tarkoitusten puutarha sekä Marmorilaiva.
Kesäpalatsin historiaan liittyy jos minkälaisia tapahtumia ja elämää. Ensimmäinen palatsi nousi alueelle Jin-dynastian aluaikoina, Qing-dynastian aikana se rakennettiin uudelleen, 1860 se tuhoutui oopiusodassa, jonka jälkeen se rakennettiin taas uudelleen vuonna 1888. Vuonna 1900 palatsi tuhottiin jälleen Boksarikapinan yhteydessä ja uudelleenrakennus aloitettiin taas vuonna 1903. Vuonna 1924 viimeinen Qing-dynastian keisari karkotettiin palatsista ja siitä tehtiin puisto.
Nykyään palatsin puisto toimii hyvin suosittuna piknik-kohteena niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Olympialaisten aikaan palatsin olisi tarkoitus olla täydessä loistossaan samanlaisena kuin se oli vuonna 1903. Sitä restauroidaankin tällä hetkellä täydellä tohinalla.

Kielletty kaupunki

Kielletty kaupunkiKielletty kaupunki on yksi Pekingin tunnetuimmista nähtävyyksistä, se sijaitsee heti Taivaallisen rauhan aukion pohjoispuolella. Yksi sen kuuluisimmasta yksityiskohdista on järjettömän kokoinen Maon kuva. Kiellettu kaupunki on yli 800 rakennuksesta koostuva palatsialue, joka toimi Ming- ja Qing- dynastioiden aikana keisareiden asuinpaikkana. Palatsialue on pituudeltaan hieman vajaan kilometrin pitkä sekä leveyttä sillä on 750 metriä. Nimensä Kielletty kaupunki on saanut siitä, että dynastioiden aikaan niillä henkilöill, jotka eivät kuuluneet ylimystöön tai heidän kymmeniin tuhansiin palvelijoihinsa, ei ollut minkään valtakunnan asiaa tämän kaupungin porttien sisäpuolelle. Itse keisarit asuivat Kielletyn kaupungin Keisarillisessa palatsissa, joka toimii tätä nykyä Palatsimuseona.

Taivaan temppeli

Taivaan temppeliNimestään huolimatta Taivaan temppeli, eli Tiantan, on ennemminkin puisto kuin pelkkä temppeli. Temppeli valmistui vuonna 1420 Ming-dynastian hallintakaudella ja puiston kokonaisuus huokuu harmonista symboliikkaa. Taivaan temppelissä sijaitsevalla alttarilla Taivaan valtaistuimen edessä keisari, Taivaan Poika, seremoniallisesti toimitti uhrilahjansa taivaan jumalille, esi-isille sekä Maailmankaikkeuden hallitsijalle samalla rukoillen hyvää satoa, jumalallista hyväksyntää sekä kansan syntien sovittamista.
Temppelin dominoivin osa on massiivinen ja pyöreä Hyvän sadon rukoilemisen sali (joka muuten on rakennettu ilman ainokaistakaan naulaa ja on siis juuri se paikka, missä keisari suoritti uhriseremoniat). Ennen Taivaalle uhraamistaan keisari paastosi ja pukeutui tarkoituksen mukaisesti Kieltäymysten palatsissa sekä mietiskeli Keisarillisessa kammiossa.
Taivaan temppeli aukaisi porttinsa tavalliselle kansalle vuonna 1912, ja viimeinen seremoniallinen rituaali toimitettiin vuonna 1914 Kiinan tasavallan ensimmäisen presidentin Yuan Shikain toimesta. Presidentti kuvitteli tulevansa julistetuksi keisariksi rituaalinsa ansiosta, mutta tasan ei mennyt nallekarkit hänenkään kohdalla.

Taivaallisen rauhan aukio ja Maon Mausoleumi

Taivaallisen rauhan aukioTaivaallisen rauhan aukio eli Tiananmen on maailman suurin (eipä yllätä kun puhe on Kiinasta!!) tori, jolle legenda kertoo kerralla mahtuvan miljoona ihmistä. Se on kiinalaisten kokoontumis- ja juhlapaikka ja sen laitamilla sijaitsee hallintorakennuksia. Aukio on ollut olemassa jo 1400-luvulta lähtien tosin pienemmässä mittakaavassa kuin nykyisin. Tiananmenin aukiolla vuonna 1949 julistettiin myös Kiinan kansantasavalta syntyneeksi edesmenneen Mao Zedongin toimesta ja samaisena vuonna aukio koki todella mittavan laajennuksen. Mao tarkkailee vieläkin jättämäänsä perintöä, sillä Maon Mausoleumi ja Maon jättimäinen muotokuva sijaitsevat myös Tiananmenin aukion alueella. Mauseleumissa pääsee töllistelemään itse puhemies Maoa, joka makaa arkussa keskellä huonetta viimeisellä leposijallaan.
Nykyään Taivaallisen rauhan aukio muistettanee parhaiten vuoden 1989 verilöylystä, jossa tuhannet opiskelijamielenosoittajat saivat surmansa. Aukion läheisyydessä on myös liuta muita tunnettuja nähtävyyksiä.