Peking – Kiina :: Matkaopas Kiinan pääkaupunkiin, Pekingiin

pieni matkaopas

Matkavinkit

Milloin mennä? Pekingin ilmasto ja sääolot

Peking sääPekingissä aurinko paistaa ympäri vuoden korkealta, mutta lämpötilaerot ovat silti jyrkkiä. Pekingissä talvet (marras-helmikuu) ovat kylmiä ja keskikesät (kesäkuusta elokuuhun) kuumia. Talvella lämpötilat voivat laskea hyvinkin jopa -20ºC:een, ja kylmyyden tunnetta lisää vielä usein navakka tuuli. Kesällä lämpötilat nousevat kolmen- jopa neljänkymmenen asteen tietämille, ja silloin voi nähdä kiinattarien varjelevan kalpeaa kasvojen hipiäänsä aurinkovarjoilla. Kesä on turistien kannalta sesonkiaikaa ja hotellien hinnat korkeimmillaan, vaikka loppukesästä sataakin kaikista eniten. Talvella taas on aivan päinvastoin: hotellien hinnat laskevat ja huoneita on helposti saatavilla.

Syksy on aika optimaalinen aika vierailla Pekingissä, sillä silloin turisteja on kaupungissa vähemmän kuin kesällä, mutta sää on silti oikein miellyttävä: syksyllä Pekingissä taivas on kirkas ja ilma raikas. Lämpötilan suhteen syksy ei ole niin tukalaa aikaa kuin kesä, mutta palella siellä ei silti tarvitse. Paras aika Pekingissä vierailuun lienee syys- lokakuussa, jolloin lämpöäkin on päivisin mukavasti ne parikymmentä astetta ja nähtävyyksillä väljempi fiilis.

Ei kevätkään toki huono aika ole Pekingissä vierailulle, silloin tosin puhaltaa kovat tuulet nostaen maassa olevan pölyn ja hiekan korkeiksi patsaiksi. Tänä aikana pitäisi ulkona liikkumista rajoittaa sekä käyttää kasvosuojaa. Lisäharmia tuottavat Gobin autiomaan hiekkamyrskyjen aikana saapuvat extrahiekat. Keväällä on myös lämmintä jo ainakin huhti-toukokuussa, lämpötilan hivuttautuessa lähelle +20ºC:a. Kevät on kuitenkin hyvin kaunista aikaa, sillä silloin Pekingissä kukkivat magnolia- ja hedelmäpuut.

Turvallisuus ja häiritsevät tekijät

Pekingin turvallisuusPeking on suhteellisesti turvallinen turistille vierailla, mitä edesauttaa ehdottomasti Kiinan tiukka rangaistuspolitiikka ulkomaalaisiin kohdistuneissa vakavissa rikoksissa (rangaistuksena on yleensä kuolemantuomio). Kuitenkin pienempiä rikoksia, kuten taskuvarauksia, tapahtuu kuten muissakin suurkaupungeissa. Näpistyksiä sattuu erityisesti tungoksissa ja turistikohteissa.
Suurin Pekingin turvallisuusriski on liikenne. Liikenneonnettomuustilanteissa ulkomaalainen on yleensä heikoilla, sillä Kiinassa noudatetaan yleisesti periaatetta ”se maksaa, jolla on siihen varaa”. Länsimaisia siis pidetään ihan surutta aina ”miljonääreinä”. Yleensä myös ulkopuolisten liikenneonnettomuuksiin sekaantuminen tuottaa ongelmia: auttajaa voidaan pitää vastuullisena ja vaatia tätä maksamaan kaikki hoitoviulut, tai tätä voidaan jopa vaatia vastaamaan kuolemantuottamuksesta. Paras keino auttaa on soittaa hätänumeroon (120) tai mikäli itse joudut ajaessasi onnettomuuteen, kutsu paikalle englanninkielinen poliisi numerosta (112).

Huijaukset

Piratismi on ehtinyt myös alkoholin piiriin: väitetään että jopa 80 % Pekingissä myydystä viinasta on ihan jotain muuta mitä etiketissä lukee, niin marketista hankituissa pulloissa kuin ravintoloiden listalta nautittuna.

Merkkivaatteiden kopiot ovat Pekingissä niin yleisiä, että yleinen olettamus on se, että aitoja merkkituotteita saa vain merkkiliikkeistä: marketeista ja muista liikkeistä ostamat ”merkkituotteet” ovat yleensä halpoja väärennöksiä, väittää myyjä mitä tahansa muuta.

Turisteja pullollaan olevat paikat houkuttelevat myös taidehuijareita: turisteja kutsutaan taiteen opiskelijoiden taidenäyttelyihin ja houkutellaan ostamaan erikoistarjouksilla esim. huippuluokan ”taideprofessorin” taidemaalauksia. Yleensä on kuitenkin niin, että nämä taideopiskelijoina esiintyvät taiteilijat eivät ole edes opiskelijoita saatikka työt rihkamaa arvokkaampia.

Turisteja viilataan linssiin myös väärennetyillä seteleillä: katumyyjät voivat antaa vaihtorahasi väärennettyinä seteleinä tai myyjä väittää turistin maksaneen väärennetyllä, jolloin moni turisti hämääntyy ja antaa toisen setelin. Kaupoissa on kuitenkin setelilaskurit, joissa maksaminen on turvallista, mutta katukauppiailta ei kannata ostaa muuten kuin tasarahalla.

Tietyillä alueilla myydään seksiä ja huumeita varsin aggressiivisinkin ottein: joskus mukaan houkuteltuja asiakkaita teljetään huoneeseen, josta pois pääsee vain maksamalla määritellyn suuruiset lunnaat. Myös seksitautien tartuntavaara on todella suuri.

Rokotukset ja terveys

A- ja B-hepatiitti-rokotuksia suositellaan kaikille matkailijoille. Keltakuumeen rokotustodistus vaaditaan saavuttaessa keltakuumeen esiintymisalueilla (Suomi ei kuulu esiintymisalueeseen). Mikäli oleskellaan maaseuduilla pitempiä aikoja, voidaan harkita Japanin aivotulehdus-rokotteen ottamista. Kurkkumätä, -jäykkäkouristus- ja poliosuojaa suositellaan kaikille matkustajille, lisäksi tuberkuloosirokotetta alle 12-vuotiaille. Myös aivokalvontulehdusta ja lavantautia on esiintynyt, rokotesuojaa harkittava. Tarkista ajankohtaiset suositukset ja Malaria tilanne esimerkiksi www.ktl.fi-sivuilta.

Suuri osa terveysongelmista, jotka kohtaavat turisteja ovat ruokien ja juomien aiheuttamia, jolloin erilainen bakteerikanta voi aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Tuoreiden ruokalajien suosiminen ja kuumien ruokalajien nauttiminen on suositeltavaa oireiden välttämiseksi. Vettä pitäisi juoda ainoastaan teollisesti pullotettuina, jäitä pitäisi välttää. Herkkävatsaisen ei pitäisi myöskään pikaruokaloissa juoda virvoitusjuomia, joiden juomaesanssi usein sekoitetaan kraanaveteen. Mukana on aina hyvä olla nenäliinoja sekä kosteuspyyhkeitä, kädet tulisi pestä ja desinfioida usein.

Astmaatikot ja muut keuhkosairauksista kärsivät voivat kärsiä huonosta ilmanlaadusta ja saasteista, varsinkin kuivina talvikuukausina. Monet voivat myös sairastua helpommin vatsaflunssaan, yskään ja nuhaan helpommin kuin kotimaassa. Paikallisissa uutisissa varoitetaan kohonneesta saastepitoisuudesta, jolloin kasvosuojan käyttö ulkona liikkuessa on suositeltavaa.

Hintataso

Peking ruokaPekingissä hintataso on yleisesti ottaen matalampi kuin Suomessa. Shoppailu on tunnetusti halpaa ja ravintolassa syöminenkään ei montaa euroa kukkarosta verota. Tietysti kalliimpiakin vaihtoehtoja löytyy, ja esimerkiksi tuontielintarvikkeet voivat olla Suomen hintaluokan tasolla.

Liikkuminen Pekingissä

Kävely

Kävely on usein helpoin ja nopein tapa vaihtaa paikkaa. Netistä osoitteesta http://www.frommers.com/destinations/beijing on tulostettavissa karttoja, joissa on kuvattu ”walking tours” eli kävelyreittejä mielenkiintoisine kohteineen ja taukopaikkoineen.

Pekingin metro

Näppärä kulkuväline, jossa asemien nimet kuulutetaan myös englanniksi.

Bussi

Pekingissä busseille on laaja verkosto, ja ne liikennöivät noin 400 reitillä. Linja-autot ovat usein täyteen ahdettuja, mikä voi vaikeuttaa oman päätepysäkin bongaamista. Pekingissä liikennöi myös minibusseja, jotka kulkevat linja-autojen reittejä, mutta ovat usein nopeampia, mukavampia ja siksi siis kalliimpia. Ne myös kulkevat erilaisten suosittujen reittien kautta, joiden varrella on monia nähtävyyksiä.

Mittaritaksi

Viralliset taksit ovat turvallisempia ja luotettavampia kuin pimeät taksit, jotka ovat usein mustia isoja autoja ilman taksamittareita. Viralliset taksit voi tunnistaa taksikyltistä katolla, kuljettajan autossa näkyvillä olevasta lisenssistä sekä taksamittarista. Lisäksi hyvä tunniste on rekisterinumero, sillä kaikkien Pekingin virallisten taksien rekkarit alkavat samalla tunnuksella (neliö, jolla on meksikolaishattu ja kolme jalkaa sekä B-kirjain). Punainen tähti taksin katolla kertoo hyvästä palvelusta ja kuljettajan osaavan usein myös englantia. Yksiväriset taksit tulevat poistumaan liikenteestä olympialaisiin mennessä, joiden tilalle tulevat kaksiväriset autot, jotka tunnistaa oranssinkeltaisesta väristä sekä yhdestä korin lisäväristä. Taksilla matkustaminen on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa, aloitusmaksu pyörii siinä yhden euron hujakoilla.

Polkupyörä

Kiina on tunnetusti polkupyörien luvattu maa ja niitä näkeekin poljettavan joka paikassa, se onkin hyvin kätevä liikkumistapa. Polkupyöräilijöille on teillä omat pyöräkaistat ja pyörille omat parkkipaikat.

Auton vuokraus

Kiinassa auton kuljettajalla tulee olla kiinalainen ajokortti, joten auton vuokraus ilman kuskia ei onnistu.